משפחה שכזאת; רשימה חגיגית ליום המשפחה | מילון אבניאון
בימים אלה חל יום המשפחה, היום שבו אנחנו מודים לבני משפחתנו שהצליחו "להכיל" אותנו במשך הסגרים הקשים שעברו על כולנו, ולהמשיך לאהוב אותנו, למרות המנהג המשונה שלנו לצפות ללא הפסקה בתוכניות ריאליטי.
אבל ראו כמה מעניינת ומיוחדת היא המילה "משפחה": היא מצויה גם בשפות שמיות אחרות, בהן פּוּנית (פיניקית), אוגריתית (שפה שמית המיוחסת למאות 13-15 לפה"ס) ועוד. מקורה בשורש <שפח>, הקרוב קרבה סמנטית לשורש <ספח>, במשמעות להתחבר יחד; להסתפח, להצטרף.
ובדיוק בהקשר הזה, מעניין לגלות שהשורש <שפח> מצוי גם במילה שִׁפְחָה = משרתת, המקבילה הנשית לעבד. זאת ועוד: לפי פרסום מעניין של האקדמיה ללשון ישנה קרבת מילים דומה גם בלטינית: משפחה היא familia, ומילה זו קרובה למילים המציינות עבד (famulus) ושִׁפְחָה (famula).
תיתכן כאן השפעה הדדית בין השפות השונות שדוברו באזורנו בזמנים עתיקים, או אולי בכל התרבויות הללו כלל המושג "משפחה" גם את בני הבית האחרים, שהסתפחו, ולא רק אנשים הקרובים לנו קרבת דם או נישואין. ובל נשכח שבתקופת המקרא היה נהוג שגם השפחה מולידה צאצאים לראש המשפחה, כמו שפחתה של שרה, הגר, שילדה לאברהם את ישמעאל כי שרה נחשבה עקרה, כמתואר בספר בראשית.
אנחנו אמנם מזכירים כאן את המילה בהקשר הברור של הורים, ילדים וקרובים נוספים, אך משפחה מצביעה גם על קבוצות אחרות: שפות קרובות יכולות להיות חלק ממשפחת לשונות, כמו העברית, הארמית והערבית, ששייכות למשפחת הלשונות השמיות.
גם בעלי חיים וצמחים בעלי תכונות משותפות מסווגים, בין השאר, לפי משפחות, כמו למשל משפחת החתוליים - הכוללת את חתול הבית, האריה, הנמר וכולי, משפחת הנופריים - הכוללת את הנופר ואת הנימפאה, ועוד משפחות רבות.
לבסוף נזכיר מעט מהצירופים הרבים שהמילה "משפחה" מצויה בהם:
המשפחה הגרעינית היא זאת שכאמור הצליחה לסבול אותנו בסגר האחרון (הלוואי), ובני המשפחה מרכיבים אותה; לא נרצה להיתקל בבן למשפחת פשע בסמטה אפלה, ונעדיף דווקא לפגוש באיש משפחה.
הריבוי בסוגי המשפחות תורם אף הוא לצירופי המשפחה הרבים: משפחה משולבת, משפחה אומנת, משפחה יחידנית, ועוד.
אז יום משפחה שמח! חבקו את בני משפחתכם (לפי הכללים כמובן) ואחלו להם: רק אושר ובריאות!